Svanemærket byggeri: Sverige suverænt størst

Det kendte nordiske og officielle miljømærke Svanemærket fejrede 30 års jubilæum i 2019. I Sverige også være anvendt også til byggerier i mange år, hvilket klart afspejler sig i tabellen herunder, hvor landet indtager en suveræn førsteplads. Først de senere år er Svanemærket byggeri for alvor også kommet med i de andre nordiske lande.

           Svanemærket byggeri adskiller fra branchens øvrige certificeringer ved at være mere kendt af private forbrugere, hvor den øget miljø– og klimabevidsthed givetvis er forklaringen på, at Svanemærket byggeri stærkt på vej frem især i Danmark og Finland.
Det viser de seneste tal fra Nordisk Miljømærkning om udviklingen i Svanemærket byggerier under overskriften ”Tredobling af Svanemærket byggerier i Norden på tre år”.

Fra januar 2018 til januar 2021 er antallet af Svanemærket lejligheder, huse, skoler og daginstitutioner, der enten er færdige eller under konstruktion – næsten tredoblet i Norden.
Den 1.januar 2021 var der i Norden næsten 18.000 færdigbyggede lejligheder, huse, skoler og daginstitutioner med Svanemærket – og godt 31.000 er under konstruktion. Tallene er opgjort i boenheder.

Fordelt på lande. Men ingen tal om hvorledes disse fordeler sig på de nordiske lande?
Byggeeksport har spurgt Miljømærkning Danmark om fordelingen, som fremgår af tabellen overfor.

Den afspejler en markant vækst i samtlige lande. Men også at Danmark og Finland vækster meget kraftigt.
Dog er væksten på knap 10.000 i Sverige  større end den samlede tal for Norge, Danmark og Finland.

Krav løbende strammet. Svanemærkets krav til de enkelte produktgrupper, herunder byggeri, bliver løbende evalueret og strammet. Det sikrer, at kravene bliver stillet ud fra den nyeste viden og udviklingen i markedet – og på den måde er Svanemærket med til at sikre en bæredygtig udvikling. Nordisk Miljømærkning forventer at sende skærpede krav i høring efter sommerferien og at kunne lancere kriterierne i starten af 2022.

I dag er der mere end 7.000 miljømærkede byggevarer i Norge og mere end 9.000 i Norden, der udbydes af 70 forskellige leverandører.