Revolution: Toilet separerer urinens fosfor og nitrat

Anvendelse af kroppens affaldsstoffer har kun udviklet sig meget lidt i årtusinder, siger den schweiziske sanitetsproducent Laufen. Men det har Laufen sammen med østrigske EOOS Design og det schweiziske og verdens førende vandforskningsinstitut Eawag nu ændret på revolutionerende og bæredygtigheds vis.      
De har udviklet og designet et patenteret væghængt toilet, der kan adskille urinens indhold af nitrat og fosfor, som opsamles og bruges til blandt andet gødning. Herudover indeholder urinen også mikroforurenende farlige stoffer som hormon- og medikamentrester. Adskillelsen sker via en ”Urin Trap” og selv fækalier bliver frasorteret. Og tilføjer Laufen, adskillelsen sker uanset køn og om det er et barn.
Urinens forurening er betydelig, 1,5 liter forurener 180 liter spildevand, oplyser Laufen og tilføjer. En række studier af førende forskere viser, at nitrogen er en større trussel end den stigende CO2-udslip og klimaændringer.
Den nyhed ”Save! Das Urin-Trenn-WC” blev præsenteret på Swissbau og tiltrak stor og forståelig opmærksomhed også fra fagfolk indenfor bl.a. vandrensningsanlæg.
Toilettet er dog ikke helt færdigudviklet, men forventes sendt på markedet senere i år. Men er allerede tildelt Wallpapers designpris 2020.

 Laufen Nordic dækker de nordiske lande og Baltikum, og har hovedkontor i Køge. I Stockholm en sælger og et showroom. Laufen Nordic oplyser, at de udstiller på NordBygg og givetvis har nyheden med