Østrigsk præfab betonsystem udfordrer danske betonelementer

Den østrigske, børsnoteret producent af præfabrikerede, patenteret insitustøbte betonvægge VST Building Technologies meddelte i sidste uge, at de havde fået deres første ordre i Danmark og taget endnu et skridt ind på det nordiske marked, idet de er i Sverige. Systemet er ikke set i Danmark før og VST udfordrer de danske betonelementproducenter via sit danske datterselskab Premium Syscon A/S med kontor i København ledet af direktør Carsten Møller, ingeniør, med erfaring fra bl.a. Spæncom.

VST’s insituløsninger er både til dæk, væg og trapper, og kan leveres med præinstalleret teknikinstallationer og vinduer. Lettere, billigere end betonelementer samt opførelsesmæssigt hurtigere og med glatte overflader, der ikke skal efterbehandles, fremhæver VST. Forskallingen, træ-cement-baseret plader bibeholdes og medfører derfor mindre beton, færre og kortere betontransporter, mindre spild og samlet bedre for klima og miljø.
Tscherning Beton
Ordren er ifølge VST kommet fra entreprenørselskabet Tscherning Beton og VST skal levere 6.000 m2 VST-vægge i løbet af første halvår til et større ombygnings– og nybyggeriprojekt, Hotel Guldsmeden med 270 værelser samt 375 studenterboliger i København.
Bygherre, ejendomsdeveloperen Gefion er inspireret af VST-systemet efter at have set det anvendt i Tyskland. Projektet er tegnet af AI Arkitekter & Ingeniører med Oluf Jørgensen som ingeniører.
Klimamål og begejstring
Både VST og Tscherning betegner ordren som en døråbner og med store forventninger til det danske marked. VST’s bestyrelsesformand Kamil Kowalewski har bemærket, at den danske regering har sat store klimamål.
 Insbesondere sehen wir Potenziale für uns im Bereich ökologisches Bauen, da unsere Baukomponenten modernste Anforderungen an Energieeffizienz erfüllen und Dänemark zu den ambitioniertesten Klimaschützern weltweit gehört.
Adm. dir. Claus Gade, Tscherning Beton, kommenterer i pressemeddelelsen.
Die Lösung mit vor Ort gegossenen Wänden als Dauerschalung ist eine neue, schnelle und einfache Möglichkeit, tragende Strukturen sowohl in Neubauten als auch – wie in diesem Fall – bei Sanierungsprojekten, die eine stabile Konstruktion erfordern, zu erreichen.

Premium Syscons direktør Carsten Møller siger til Byggeeksport, at han står ved, hvad han skrev på Premium Syscons LinkeIn-profil, at de hilser den danske betonbranches ambitiøse klimamål velkommen 2030. Målsætningen kan vi i Premium Syscon kun tiljuble. Og vil vi vil ikke mindst bidrage til den med vores systemløsninger i præfabrikerede insitu-elementer, der begrænser materialeforbrug og energiproduktion – samt give vores bidrag til at bygninger kan opnå højere DGNB-score.
På Premium Syscon danske kontor sidder desuden ansat Christian Lundeborg som salgs– og indkøbsdirektør.