Sverige: Første kombinerede skole og plejeboliger

Kombination af skole og plejeboliger er kendt i USA og Japan, fortæller den svenske kommunale udvikler, ejer og forvalter Huddinge Samfällsfastigheter i forbindelse med, at de står bag Sveriges første lignende projekt i Snättringe. Visionen er et tydeligt udbytte mellem generationerne, hvilket langt fra alle børn og ældre har i dag, bemærker Hudddinge Samfällsfatigheter, der forventer de første plejeboliger er klar til indflytning i 2021.
Om kombinationen skole-plejeboliger, forklarer arkitekten *Åsa Machado, Origo Arkitekter.
International forskning på lignende kombinerede byggerier viser positive effekter med bl.a. de boende lever længere og taler med hinanden. Erfaringen fra ældreboliger viser trods en smuk udsigt vil mange hellere vælge at sætte sig der, hvor der er liv og bevægelse.
Projektet omhandler 90 lejligheder i plejeboligform og 120 forskolepladser fordelt på seks afdelinger heraf én med natomsorg også kaldet nattisning, forklarer Huddinge.
Byggeriet bliver bl.a. med fælles samlingssal, personaleværelse og køkken, hvilket giver både miljø– og omkostningsfordele. Udendørs etableres en have med vækshøjtbede, idet forskning har vist, at personer med demens får deres sanser stimuleret ved at opholde sig ude i naturen. Byggeriet skal miljøcertificeres efter Sweden Green Building niveau sølv og guld.
Når vi kombinerer ældreboliger og forskole i samme bygning, så anvender vi skattepengene effektivt og skaber trivsomme miljøer, hvor generationerne mødes uden grænser, kommenterer kommunalråd, Malin Danielsson projektet.
* Åsa Machado er 1. februar ansat som forretningsudvikler for læring i Sweco Architects.