Kvantespring i teglbranchen: Robotbygget hus – Wienerberger partner

Manglen på håndværkere kan snart være fortid og ikke mindst murere. Som omtalt i Byggeeksport for tre år siden, har den australske maskiningeniør Marc Pivac, efter 10 års udvikling opfundet verdens første murerrobot, kaldet Hadrian, der kan lægge 1.000 sten i timen via et 3D-designet byggeprogram.  
Nu melder selskabet bag Hadrian, Fastbrick Robotics (FBR), at deres nye robot Hadrian X har bygget verdens første robotbygget hus med en teknologi, der vil revolutionere boligbyggeriet: Et 180 m2 stort hus med 3 soveværelser og to badeværelser på under tre dage!
Hadrian-opfinderen og CEO Mike Pivac, FBR, kommenterede om færdiggørelsen, at dette var en milesten, og at de nu har verdens første fuldt automatiseret end-to-end tegllægningsløsning, hvor et gigantisk marked venter.
What we have achieved here is a quantum leap for the construction industry. We now have the world’s only fully automated, end-to-end bricklaying solution, with a massive market waiting for it.

Opfindelsen er sket med støtte fra den australske regering, landets tegl-og betongruppe Brickworks og førende byggekoncern ABN Group.  Siden har investorer og store internationale virksomheder set potentialet. Blandt investorerne er verdens største producent af bygge– og anlægsmaskiner Caterpillar, der meldte sig sidste år og vil købe for 2 mio. USD aktier de næste år og med en option til opkøb af yderligere 8 mio. USD i FBR.
Partner med Wienerberger
Opfindelsen er blevet fulgt nøje globalt af ikke mindst teglbranchen. I september indgik FBR og verdens største teglstensproducent Wienerberger, en global partneraftale om udvikling af en robot til Wienerbergers teglsten. Robotten skal testes i et europæisk pilotprojekt.
Wienerbergers koncernchef Heino Scheuch sagde i forbindelse med aftalen, de sammen med FBR vil udvikle løsninger baseret på Hadrian X-teknologien, der kan realisere boliger hurtigere, billigere og med færre resurser og arbejde på samme tid.