Danske LOOP designer skotsk whiskydestilleri

Det er ikke alle bygninger LOOP tegner, der også er fysisk cirkulære, som f.eks. demensboligprojektet på Island. Det gælder bl.a. det nyligt vundne design af et nyt 3.000 m2 stort whiskydestilleri Macrihanish Distillery på halvøen Kintyre i det vestlige Skotland. Det første destilleri i mere end 180 år i det historisk berømte whisky-område Campbeltown, hvor der tidligere var over 30 destillerier.
          Bygherren, et anerkendt, skotsk whiskybrand R&B Distillers, der har destilleriet Isle of Raasay. Men det er ikke første gang LOOP tegner whiskydestilleri. I 2018 tegnet det danske destilleri for Stauning Whisky, som er blevet præmiere af Statens Kunstfond for dets arkitektur.
Fundet via googling. LOOPs partner og direktør Morten Nymann, fortæller til Byggeeksport, at den skotske bygherre havde googlet nettet om arkitekter og destillerier, hvor også bæredygtighed var i fokus. Sammen med to skotske tegnestuer blev LOOP inviteret uden krav om at man drak whisky.
 – Vi er superstolte over at bygherren R&B Distillers håndplukkede LOOP til at designe et forslag til det nye destilleri – og at vi endte som bygherrens foretrukne, siger partner og adm. direktør Morten Nymann.*
LOOP forklarer, arkitekturen skal ligesom whiskyen tage smag fra markerne og fra den nære placering til det salte og brusende Atlanterhav. På denne måde tilpasser det nye destilleri sig til stedet og fremstår som et enkelt, smukt og funktionelt hus, der som en langstrakt længebygning forskyder sig i takt med landskabet,.
Det nye destilleri indeholder produktionsanlæg, bar og et besøgscenter, der skal formidle områdets helt særlige whiskykultur samt være et attraktivt udflugtsmål for whiskyentusiaster fra hele verden. Men først i 2024 vil entusiaster kunne smage på ”varen”.