NordBau-messen markant færre udstillere og besøgstallet halveret

I Danmark forsvandt de sidste Corona-restriktioner i sidste uge, og danskerne kan færdes overalt uden ansigtsmasker. Men blot ved at krydse grænsen til Tyskland, så er der restriktioner, der kan ses og mærkes. I Neumünster er incidenstallet atter stigende og det næsthøjeste i regionen.
           Det overraskede Byggeeksports redaktør. For både på restauranter og hoteller er der maskepligt. Men endnu mere synligt var det, at den traditionsrige, årlige nordtyske NordBau-messe i Neumünster, der var den første tyske byggemesse efter, at Covid19-restriktionerne var lettet, skulle de besøgende både vise Corona-pas og bære ansigtsmaske. Men ikke udstillerne.

Spændingen  forud for åbningen i sidste uge var stor med hensyn til antal udstillere og besøgende. Ingen tvivl om at messearrangøren havde kæmpet hårdt for at atter kunne præsentere de normalt over 60-000 besøgende for sædvanligvis en fuldt udsolgt messe med over 800 udstillere. Men var det med Landesregeringens, Schleswig-Holsteins, grønne lys for gennemførelsen nok?
Og med den store officielle opbakning på åbningsdagen med deltagelse af bl.a. Ministerpræsidenten og Bausenatet i Hamburg og brancheorganisationer. Og fra dansk side besøg af ambassadør Susanne Hyldelund, Berlin, og fra Generalkonsulatet i Hamburg Jan Larsen.

Markante fald. På forhånd havde en række store internationale firmaer sidste år meldt ud, at de først ville deltage på messer i 2022. Det gjaldt bl.a. Velux, DS Stålprofil, Wienerberger, Contiga Betonelement og H+H Betonelement. Det viste sig, at mange andre heller ikke udstillede.
Messen sluttede i går og beretter om en tredjedel færre udstillerne, fra godt 800 til 550! Også besøgstallet blev hårdt ramt med mere end en halvering over 60.000 til 26.000 besøgende.
Freigelände komplett ausgebucht, meldte messen medio juni. Men just ikke det syn, der møder de besøgende på førstedagen. Allerede ved indgangen til messeområdet store tomme arealer og nemt at finde P-pladser. De tomme områder fortsatte i hallerne, hvor et par stykker var helt lukket og de øvrige haller tyndt besat. Flere domineret af store branchefællesstande bl.a. teglstensproducenterne, der ellers plejer at fylde en hal. Men også dør– og vinduesproducenter.

Positivlisten dansk fællesstand
Overraskende positivt at berette fra den traditionsrige, langt over 30 år, danske fællesstand ”Treffpunkt Dänemark: Intelligent Bauen – Praktisch – Effektiv”, organiseret af messens danske agent Jan Hesselberg.  Antallet på 16 virksomheder var færre end det plejer. Til gengæld flere danske firmaers første skridt ind på det tyske marked med ikke færre end seks virksomheder.
           Antallet af firmaer der deltager hver gang (markeret med *) var lavere. En fast udstiller er IBF Ikast, hvor eksportchef Knud Poulsen forklarede til Byggeeksport, at det er vigtigt at deltage hver gang, for det lægger tyskerne mærke til.

Amovido – building houses of tomorow, med en revolutionerende, patenteret teknologi til selvbærende sandwichelementer, fik en dårlig start på NordBau med en ubemandet stand på grund af Corona-karantæne.