Dansk arkitektfirma vinder pris for Sveriges grimmeste bygning

Det vrimler med nationale og internationale fornemme priser for byggeri, som arkitekterne forståeligt nok gerne fortæller om. Men tit tænker man hvorfor findes der ingen priser for grimt byggeri? Men det gør der.  I Sverige er der ultimo 2014 startet et folkeligt og organiseret oprør mod det kedelige kasse– og Lego-agtige byggeri, forklares på det på sitet ”Arkitekturopproret – Der finns alternativ til fyrkantiga lådor”. I efteråret 2017 taget skridtet fuldt ud og stiftet ”Föreningen Arkitekturopproret”.
           Det folkelige oprør har også bredt sig til bl.a. Norge og Danmark på facebook. Det danske, ”Arkitekturoprøret” er stiftet i januar i år.
Som en pendant til den anerkendte svenske Kasper Salin-pris, så har svenske Arkitekturopproret stiftet Kasper Kalkon-prisen for ”Sveriges Fulasta Hus”, der blev uddelt i forrige uge.
Grimmeste bygning
Danske arkitekter er anerkendte og har ganske godt fat i det svenske marked og vinder årligt flere konkurrencer. Flere er også blevet tildelt Kasper Salin-prisen.
Men nu er den danske og internationalt tegnestue Vandkunsten som den første udenlandske blevet tildelt Kasper Kalkon-prisen 2019 for den grimmeste svenske bygning.  Den er tegnet for Malmøs almene boligselskab MBK og har facader i rustne stålplader. Afstemningen har fundet stede via en åben afstemning på nettet og vandt suverænt med 6.020 stemmer foran nr. 2 med blot 919 stemmer, meddeler Arkitekturopproret.  – Byggeeksport har i dag forsøgt at få en kommentar fra partner og arkitekt Jan Albrechtsen, Vandkunsten.