Belgisk radiatorproducent snyder på vægten med CE-mærkning

Nyligt gik Danmarks største radiatorproducent Ribe Jernindustri konkurs ikke mindst på grund af hård priskonkurrence fra udenlandske konkurrenter. Men konkurrencen mellem importørerne af radiatorer er også benhård. Ikke alene på prisen men også  med påstande om snyderi med CE-mærkningen. Det viser en sag efter omtale i Danmarks største VVS-magasin HVAC, som Byggeeksport har fulgt op på.
Konflikten har stået på et par år mellem den danske importør Varmecenteret, der påstår de er Danmark billigste radiatorgrossist, der forhandler italienske Radel-radiatorer. Den anden part er den Saint Gobain ejet VVS-grossist Brdr. Dahl, der har eneforhandlingen i Skandinavien af Altech-radiatorer fra belgiske Superia, der indgår i radiatorkoncernen Vasco Group.
Varmecenteret påstår, at test af Altech-radiatorer hos Teknologisk Institut, viser, at Brdr. Dahl bogstaveligt talt snyder på vægten med egenkontrollen af CE-mærkningen. Testene viser markante afvigelser i forhold til det tilladte i normen, EN 422. Ståltykkelsen er mindre end angivet og dermed sparet millioner af kroner på det dyre stål uden at ændre ydelsen. Varmecenteret har forsøgt at få Brdr. Dahl til at rette dokumentationen. Altechs dokumentation og CE-mærkning er fra et institut i Stuttgart.
Kulmination
Konflikten kulminerede nyligt da Varmecenteret i et debatindlæg med overskriften ”Køberne bliver vildledt på det danske marked” i HVAC-magasinet.
Saint Gobain Distribution Denmark reagerede nu prompte via et stort dansk advokatfirma, også overfor HVAC, med trusler om retssag og krav om fjernelse af Varmcenterets påstande både på dettes site og HVAC-magasinets netudgave. Anklagen lød på ulovlig markedsføring og urigtige påstande, som HVAC bidrog med ved ikke inden udgivelsen, at have bedt Saint Gobain kommentere debatindlægget.
Ikke raketvidenskab.
Byggeeksport har også bedt om dokumentation på Altech-radiatorerne, men Saint Gobain Distribution Denmark svarede, at dokumentationen indeholder strengt fortrolige fabrikshemmeligheder!
Hertil svarede Byggeeksport Saint Gobain, at svejsning af et par stykker stål og rør ikke er den store raketvidenskab. På linje hermed er Norges største radiatorproducent Lyngson, som Byggeeksport talte med om sagen på VVS Dagene i Norge. De har også svært ved at se, at der kan være fabrikshemmeligheder i dokumenterne.
Indrømmelse
I sidste uge var HVAC inviteret til et møde om sagen hos Brdr. Dahl og en repræsentant fra Saint Gobain. Ifølge HVAC blev der ikke fremlagt nogen dokumentation for Altech-radiatorerne. Men derimod indrømmede Brdr. Dahl, at de nu vil bede Vasco Group nærmere undersøge deres dokumentation i forhold til de test, som Teknologisk Institut havde foretaget.
Byggeeksport har forsøgt at få en kommentar fra Saint Gobains Distributions kategori– og indkøbsdirektør Morten Hassing.