Vandkunsten vundet to boligprojekter i Berlin

Mandagens udgave, den 15. maj, af nyhedsbrevet Byggeeksport Mandag Morgen News havde denne forsidehistorie. – Nyhedsbrevet er forbeholdt abonnenter!

Er danske arkitektfirmaer ved at få lidt fodfæste i Tyskland. I efteråret vandt Cobe en masterplan for Kölns gamle industrihavn, der i fremtiden skal huse 5.000 indbyggere. I sidste uge var det Werk Arkitekter der kunne berette om et vundet projekt i Hamburg. Nu er det tegnestuen Vandkunsten der beretter om hele to vundne projekter i Berlin, som Byggeeksport har ”fundet”. ”Fundet” skete i forbindelse med omtalen i Byggeeksport nr. 16 af den norske konkurrence om Ulven-projektet, som Vandkunsten sammen med Nordic deltog i men ikke vandt.

Deutsche Wohnen
For begge projektet gælder det, at Deutsche Wohnen AG, én af de førende børsnoterede ejendomsselskaber i Tyskland og Europa Deutsche Wohnen AG, er bygherre.

Af Vandkunstens hjemmeside fremgår det, at de i efteråret i parallelopdrag havde vundet en bebyggelsesplan for et 20.000 m2 stort boligprojekt langs Spandauer-søen ved Daumstrasse med forslaget ”Klyngen”. Et forslag der rummer forskellige bygningsformer omkring tre mindre torve.  Om hovedidéen bag forslaget forklarer Vandkunsten

– Vi  vil gerne det sociale afsæt og forsøger at indbygge værdier og rumlige kvaliteter på alle niveauer. At tænke humant, uhøjtideligt og med fokus på et involverende boligliv i et aflæseligt, varieret og opfatteligt ‘fællesskab’.

Vandkunstens partner og adm. direktør Jan Albrechtsen oplyser til Byggeeksport, at byggestart forventes medio 2018.

Det andet vundne projekt er Siedling Westend ved det olympiske stadion med 500 til 600 boliger, børnehave og en lægeklinik, er vundet helt tilbage i 2013 sammen med danske Esbensen Ingeniører og landskabsarkitekt Marianne Levinsen. Men dette projekt er lidt mere problematisk, idet det kræver nedrivning af de gamle kasernebygninger med over 200 boliger, da det ikke kan betale sig at renovere dem, oplyste Deutsche Wohnen i foråret 2015. Og Jan Albrechsen tilføjer, at projektet desværre er ”gået i stå”.