Swissbau i ”Weltstadt in Taschenformat”

Weltstadt in Taschenformat, er Basels slogan for en by med 168.000 indbyggere. Byen er samtidigt også landets arkitekturby, fremgår det af en turistbrochure. ”Normal houses are world class architecture here”  og argumenterer bl.a. med, at en tredjedel af Pritzker arkitekturmodtagerne har bygget i Basel. Herudover har byen har et arkitekturmuseum og det relativt nye store messecenter er tegnet af lokale Meuron & Herzog, der burde være forbillede for andre messecentre. Derfor er det vel også naturligt, at landets og et af Europas største byggemesser Swissbau afholdes her hvert andet år. I sidste uge igen med lige godt 1.000 udstillere fra 17 lande og 97.919 besøgende, der foruden hele spekteret af byggematerialer også kunne se en stor flot køkkenudstilling.  Samt besøge de fem danske udstillere: Danfoss, Grundfos, Nilan, Vola og Velux.
Anderledes
Swissbau er karakteristisk ved, at det ser ud som om det kun er de store, nationale og internationale virksomheder, der udstiller. For her er ingen små stande på under 9 m2, men heller ikke megastande som man kan se på Bau i München eller ISH (vvs) i Frankfurt.
Ingen kinesiske eller østeuropæiske
Endvidere konstaterede Byggeeksports redaktør på sin to dage lange messetur, at der hverken var polske, tyrkiske eller andre østeuropæiske virksomheder. Ej heller kinesiske eller andre asiatiske virksomheder. Og det er ikke fordi det ikke bygges i Schweiz. Godt 54.000 færdigbyggede boliger årligt, hvilket næsten er samme antal som det norske og danske  – tilsammen!
Læs mere om de danske virksomheder i denne uges Byggeeksport samt andre world wide news