ÅF og Sweco køber store internationale danske arkitektfirmaer

Denne uge er historisk for den danske arkitektbranche. Da skiftede to store, internationale danske arkitektfirmaer ejerskabet den 1. januar ud med et svensk henholdsvis de to børsnoteret arkitekt– og ingeniørkoncerner ÅF Gruppen og Sweco, der begge i forvejen er etableret i Danmark. Opkøb som samtidigt styrker svenskernes position blandt de største arkitekt-ingeniørfirmaer i Norden. Omvendt svækker den danske arkitektbranches position. I sommers bragte Byggeeksport en oversigt over alle de udenlandske rådgivere i Danmark, der omfatter 17 selskaber, hvor Sweco, Atkins og ÅF har de suverænt bedste efter skat resultater.
Tirsdag meddelte børsnoteret ÅF Gruppen, at de havde overtaget Gottlieb Paludan Architects (GPA) med 100 ansatte, der ikke har nogen udenlandske afdelinger.
Dagen efter meddelte Sweco AB at de havde opkøbt Årstiderne Arkitekter med over 250 ansatte fordelt på afdelinger også i Norge og Sverige. Begge danske arkitektfirmaer er særdeles veltjenende med to-cifrede millionresultater og vækstende. GPA rykkede ind blandt Nordens 25 største arkitektfirmaer, hvor Årstiderne Arkitekter er ranket 17.
Det er hermed det tredje store danske arkitektfirma der er kommet på nordiske hænder indenfor det sidste godt et års tid. Århus Arkitekterne i december 2016 blev opkøbt af norske Link Arkitektur.