Brexit og US-valg store temaer på ExpoReal

I sidste uge valfartede 39.000 besøgende fra 77 lande til den årlige, internationale ejendomsmesse ExpoReal i München, hvor de kunne få en snak med 1.800 udstillere fra primært Europa. Her er masser af inspiration, projekter og  store muligheder for at få gode kontakter. Men det er ikke her danske virksomheder, byer eller organisationer deltager. De er til den mere eksotiske atmosfære på Mipim i Cannes.
Men svenskerne viser sig frem: Byen Gøteborg, Skanska og Bonava. Helsinki viste sig også frem. Omvendt er der rigtig mange danske besøgende bl.a. arkitekter.
Byggeeksport besøgte ExpoReal og kunne konstatere, at ExpoReal var særlig interessant i år efter den britiske brexit. Men også det forestående amerikanske valg, flygtningekrisen og hotellernes kraftigt stigende konkurrence fra Airbnb. Det var emner der blev diskuteret på flere paneldiskussionsmøder.

Brexit
Om brexit var der enighed om den fortsatte usikkerhed af konsekvenserne. Manchester Citys, Chief Executive, sagde i en paneldiskussion: What´s in after out? Den britiske økonom og cheføkonom og leder af kampagnen ”Ecomist for Brexit” Dr.Gerard Patrick Lyons sagde, at brexit er en fantastisk mulighed både for UK og Europa og vil på langt sigt blive rigtigt godt. Den tyske Professor Dr. Max Otte, IFVE Institut f. Vermögensentwicklung, ser brexit som en enorm mulighed for Europa. ”Briterne har plukket af godt af frugterne de seneste 30 år. Nu er det måske slut, og det vil være godt for Europa”, mente han.

En rapport fra Real Analytics offentliggjort på ExpoReal viser, at volumen af ejendomsinvesteringer i UK i de første tre måneder efter brexit var faldet med 40-60 procent i forhold til samme periode i 2015. Men samtidigt bemærkes at det britiske marked allerede før brexit var faldende!