Svenske og danske firmaer bygger flere hundrede midlertidige boliger

I Europa mangler der millioner af billige ungdoms– og studenterboliger. I Gøteborg opføres et pilotprojekt i år og næste år med midlertidige præfab-boliger som en test for at bygge tæt, socialt bæredygtigt i høj kvalitet og til betalbare priser for studerende. Projektet mellem 700-900 boliger skal opføres i Frihavnen i Gøteborg. Bag står det kommunalt ejet udviklingsselskab Älvstranden Utveckling.

Ävlstranden Utveckling udpegede i forrige uge to danske og et svensk entreprenørselskab til at bygge boligerne, der alle er præfabrikerede modulløsninger – dels på land og dels på vand. Jorden lejes ud til bygherrerne i 15 år.

Entreprenørerne med arkitekter. Danske Tempohousing Scandinavia med Arkitema og Udvikling Danmarks Urban Rigger-koncept sammen med BIG er begge stiftet inden for de sidste par år. Men begge har endnu ikke opført nogen projekter i Danmark. Så derfor er det et gennembrud for dem på det skandinaviske marked, hvor de hver skal opføre 300 boliger henholdsvis på land og på vand.

Den tredje udvalgte bygherre er Svenske Brofred Bygg & Entreprenad (red. ejet af Svenska Hem i Bromma) sammen med DinellJohansson.