Bjarke Ingels og Noma-kok vinder spansk gastro-og sciencecenter 

Spanske San Sebastian og Caminoen er verdenskendt. Verdenskendt på byggesiden Bjarke Ingels og på det gastronomiske område den danske NOMA restaurants Michelinvinder René Redzepis. Det umage par har sammen kreeret et vinderforslag, ”Camini de olas” ( Wawe Walk)  i konkurrencen om at designe GOe, The Gastronomic Open Ecosystem, for Basque Culinary Center, i San Sebastian. Et projekt som også vil tiltrække pilgrimme med sans for den kulinariske verden. Bjarne og René kender også hinanden byggemæssigt, idet Bjarke Ingels designede Noma’s nye restaurant, der åbnede i 2018.

Det vundne projekt BIG’s andet store projekt indenfor en måned, BIG har vundet i Spanien. Det første var Eurokommissionens nye videncenter i Sevilla. Og det andet i sidste uge, en ny koncertbygning i Prag (se side 3)

The Basque Culinary Center, en banebrydende global akademisk gastronomisk institution og baskisk kulinarisk center for fremme af gastronomi., står bag konkurrencen GOe. GOe er beregnet til at være vært for forskning, innovation, iværksætteri og postgraduate uddannelsesaktiviteter i den brede sektor af gastronomi, og vil generere en koncentration af talent, der er unik i verden. Og for at fortsætte udviklingen af alternative proteiner, robotter til landbruget og forebyggelse af madspild.

Bjarke Ingels siger i en kommentar om projektet, der er på 9.000 m2,  og om samarbejdet med Noma-kokken.

We have had the great pleasure of collaborating with one of the most brilliant minds in modern gastronomy with our design for Rene Redzepis NOMA in our native Copenhagen. We are more than excited to take our architectural exploration of the world of Gastronomy to the next level with the work for The Gastronomic Open Ecosystem in San Sebastian

Konkurrencen var indbudt og atter måtte internationalt kendt arkitektfirmaer med bl.a. danske 3XN, nøjes med krummerne. Hollandske OMA, Snøhetta, og japanske Toyo Ito & Associates.

Projektet skal videreudvikles de næste ni måneder og herefter påbegyndes arbejdet i marts 2023 og forventet færdigbygget ultimo 2024.

Generaldirektør Basque Culinary Center, siger, at GOe er en grundlæggende løftestang for det offentlig-private initiativ The Food Global Ecosystem, hvor de sammen med mere end 60 virksomheder arbejder for at tiltrække innovationsprojekter, iværksættertalenter og start-ups inden for agri-food området. Virksomheder og iværksætteres behov er i fokus for økosystemets aktivitet. 

Projektets omfang og ambition er globalt og på mellemlang sigt er det meningen, at Baskerlandet skal være en af ​​verdens førende inden for fødevareområdet med teknologisk innovation og viden.